Terbitan Akhbar FxPro

Michael Sarris Pengarah Bukan Eksekutif

01/09/2010, 08:20

FxPro Financial Services Ltd (FxPro), broker rantaian global yang terkemuka di FX dan CFD mengumumkan pelantikan Michael Sarris sebagai Pengarah Bukan Eksekutif, memulakan tugasnya mulai 1 September 2010 pada hari ini.

Michael Sarris membawa dengannya pengalaman kewangan antarabangsa yang terakru lebih daripada 35 tahun dalam beberapa jawatan berprofil penting dan tinggi. Pada tahun 1972, beliau memulakan kerjayanya di jabatan penyelidikan Bank Negara Cyprus sebelum berpindah ke Bank Cyprus pada tahun 1974 untuk bekerja dalam perancangan dan analisis projek. Beliau menyertai Bank Dunia pada tahun 1975 di mana beliau kekal sehingga beliau bersara sebagai Pengarah Jabatan pada akhir tahun 2004.

Dalam perjalanan kerjayanya di Bank Dunia, kerja beliau meliputi pelbagai sektor di Afrika, Amerika Latin dan Asia Timur. Tanggungjawab beliau termasuk peruntukan nasihat mengenai isu-isu dasar bagi pembangunan ekonomi dan sosial bagi penciptaan program bagi pembaharuan struktur, penyeliaan strategi negara Bank dan pembangunan dialog dasar ekonomi, antara Bank itu dengan pihak berkuasa kebangsaan negara mencari bantuan dari Bank Dunia.

Dilantik sebagai Menteri Kewangan oleh Republik Cyprus

Pada September 2005, Presiden Republik Cyprus, melantik beliau sebagai Menteri Kewangan, di mana beliau berkhidmat sehingga perubahan dalam kerajaan pada Mac 2008. Sepanjang tempoh perkhidmatan beliau, Cyprus bersedia untuk dan berjaya memperkenalkan Euro sebagai mata wang Negara tersebut.

Panagiotis Xydas, Ketua Pegawai Eksekutif FxPro mengulas,

“FxPro berasa gembira untuk membuat pelantikan yang sangat penting dan berkaliber. Kami tidak sabar-sabar untuk mengalu-alukan kedatangan Michael ke pasukan kami dan kepakarannya yang tiada tandingan diakru sepanjang kerjaya yang panjang dan berjaya dengan Bank Dunia dan sebagai Menteri Kewangan, akan menjadi manfaat yang besar kepada perniagaan kami pada masa perkembangan yang menarik dan pembangunan. Saya pasti bahawa Michael akan membuat sumbangan penting dan berharga kerana FxPro akan terus untuk membangunkan keupayaan untuk diiktiraf sebagai broker pilihan dunia Fx.”

Nota kepada Media

Mengenai FxPro

FxPro merupakan broker FX yang dianugerahkan berkali-kali yang mana kepentingannya adalah sejajar dengan klien-kliennya dengan membantu mereka untuk mendapat lebih keuntungan. Melalui sumber kecairannya yang dalam FxPro bermatlamat untuk menjadi pembekal penyelesaian FX yang terulung untuk kedua-dua klien institut dan runcit, yang menggunakan perkhidmatannya dalam lebih daripada 150 negara dengan platform perdagangan dan perkakas algoritma yang canggih.

FxPro UK Limited diberikan kuasa dan dikawal selia oleh Financial Conduct Authority (sebelum ini, Financial Services Authority) (no. pendaftaran 509956). FxPro Financial Services Limited diberikan kuasa dan dikawal selia oleh Cyprus Securities dan Exchange Commission (no. lesen 078/07).

Cara Menghubungi Media

FxPro Group Ltd

Perdagangan CFD melibatkan risiko kehilangan yang tinggi.

UP